sâmbătă, 19 noiembrie 2011

Miniprezentare cu 20 de locuri unice din România

Evident că ceea ce am prezentat este o selecție. Extrem de subiectivă, din moment ce am mai identificat încă 100 de asemenea locații unice. Veți observa că ele reprezintă toată gama de atracții de la cele naturale, care predomină, la cele antropice.
Așadar nu fugiți de România. Vizitați-o!

1. ,,Voronețul” Banatului,  o mânăstire pictată la exterior, din comuna Glimboca, județul Caraș Severin, care aduce cu vestita ctitorie bucovineană. O zonă cu oameni gospodari, unde casele tradiționale au ocol întărit; Click pentru locatie-aici.2. Defileul Latoriței din Muntii Lotrului, creat de afluentul Lotrului în șisturi cristaline gnaise și roci mezozozice, socotit cel mai frumos din țară. Postarea AICI.
Link catre google maps-AICI


3. Podurile acoperite din lemn din județul Bistrița Năsăud, construite în secolul al XIX lea, opere de artă în lemn ( Ilva Mare, Coșbuc, Lunca Ilvei, etc.), singurele rămase în această parte a Europei și care se degradează în fiecare zi;

4. Colonia de dropii din comuna Nicolae Titulescu, județul Olt, singura colonie de păsări de stepă din România. Din păcate nu știu dacă mai există, mai ales că noi, românii, n-am știut să ocrotim cea mai mare pasăre din zona temperată. Bine că au făcut asta ungurii. Bravo, lor!;5. Pădurea de Piatră din Gâlgăul Almașului, Munții Meseș, județul Sălaj. Nu seamănă cu celebrele păduri de piatră din lume, dar aceasta are forme sculptate în piatră de apa pluvială și de vânt, oferind un spectacol unic în mijlocul unei zone împădurite; Mai este numită și Grădina Zmeilor, despre care am gasit un articol interesant pe cafeauata.ro.6. Podul natural de la Grohot, din Țara Moților, al doilea pod natural de piatră din România, după cel de la Ponoare. Nu este cunoscut decât în lumea drumeților și a speologilor, dar este relativ accesibil;7. Cheile Vârghișului și peștera Merești, cea mai mare peșteră din Carpații Orientali-destul de săraci în forme carstice-, și cele mai spectaculoase chei din Munții Perșani, un veritabil mozaic petrografic; Click aici pentru locatie.


8. Pădurea de castani de la Tismana de lângă și mai celebra mănăstire. Singura pădure compactă de castani comestibili din țară, cu arbori de sute de ani și cu o producție de castane de câteva tone pe an, într-un decor submediteranean în care se mai întâlnesc, iasomie, liliac și scumpie, la marginea Podișului Mehedinți;9. Herghelia de huțuli de la Lucina din Obcinele Bucovinei, într-un spațiu rural neatins încă de civilizatie, situată la poalele unei păduri de molid sub cel mai înalt vârf muntos din zona Bucovinei. Aparține comunei Moldova-Sulița, din județul Suceava; Postarea despre herghelie-AICI. Locatia pe harta aici.10. Poiana de narcise de la Dumbrava Vadului din Depresiunea Făgărașului, cea mai mare rezervație de narcise din România. Declarată de mult rezervație botanică este situată în comuna Șercaia, din județul Brașov;11. Lacul de acumulare Gura Apei de pe Râul Mare din inima Munțiilor Retezat, cel mai înalt baraj din țara noastră, cu 1 metru mai înalt decât cel de la Vidraru, de unde pleacă poteci și drumuri către munții Retezat și Godeanu;

12. Lacul Ochiul Beiului, un frumos lac situat în Muntii Banatului lângă cascada Beușniței, cu o frumoasă legendă inspirată de iubirea unui turc pentru o româncă. Un lac străjuit de o frumoasă pădure de stejar și fag;


13. Chiliile rupestre,  săpate și amenajate în stâncile Subcarpaților Buzăului, din comuna Bozoiru, locuite vreme îndelungată de călugări  ce au ales calea sihăstriei;14. Lacul de acumulare Pecineagu de pe Dâmbovița și cabana Vidra, situate într-un cadru natural deosebit, în unii din cei mai sălbatici și neexplorați munți din România, Munții Iezer; Click aici pentru locatie.15. Vulcanii noroioși de la Monor din județul Bistrița Năsăud și de la Filiaș din județul Harghita. Singurele zone cu asemenea fenomene din Transilvania, după cei de la Hășag, dispăruți de un timp , despre care am scris aici;16. Lacul Pețea și nufărul unicat Nymphaea lotus din stațiunea bihoreană 1 Mai, care vegetează în apele termale de peste 40 de grade, împreună cu un melcușor, relict glaciar. Cel mai nordic punct unde se întâlnește acest nufăr, înrudit cu cel de Nil, numit și  floarea faraonilor;17.  Canaraua(-lele) Fetii, mini canioane săpate în calcarele Podișului Oltinei, din sudul Dobrogei, un peisaj selenar o reluare în mic a fenomenelor din Marele Canion. Sunt mândru să spun că am ajuns aici, la capătul lumii...noastre. Citește articolul!;
Locatia pe harta -AICI.


18. Valea Cernei și Lacul Valea lui Iovan construit pe acelasi râu, în inima Grupei Retezat-Godeanu, cu numeroase forme carstice și cu plante de origine mediteraneeană, vecin cu zona Gura Apei;Click aici pentru locatie.19. Pădurea Mociar de lângă comuna Gurghiu din județul Mureș, la poalele munților cu același nume. Considerată cea mai veche pădure din țară, la concurență cu Codrii seculari de la Slătioara, din zona Giumalău-Rarău. Zonă cu tradiții vechi, cu poieni de narcise și lalele si cu păduri -parcuri dendrologice;Click pentru locatie AICI.20. Semeringul bănățean, o cale ferată și un tren care leagă Oravița de Anina, construită în secolul al XIX lea cu numeroase poduri, viaducte și tuneluri, operă de inginerie feroviară a austriecilor, care au o cale ferată asemănătoare.
Click aici pentru locatie.

11 comentarii:

Fosile spunea...

Initial cu numele de Livada Zmaului,a devenit apoi Gradina Zmeilor,formatiunile din gresie de la Gilgaul Almasului.

Oana C. spunea...

Citind minunata ta lista am realizat ca nu stiu nici macar un loc...nici macar unul mic....of!mi-ai redeschis pofta de hoinareala!momentan nu se poate dar in 4-5 ani ne vom folosi cu siguranta de lista ta!!!

Viorel Iraşcu spunea...

Multumesc pentru completari Fosile.
@Oana-Abia cand mi-ai spus ca nu stii niciun loc, mi-am dat si eu seama ca aceste locatii sunt cu adevarat unice si ...ascunse priviriii turistului.
Peste 4-5 ani poate te hotarasti sa vii la scoala(sic).Te pup.

Liliana spunea...

Extraordinar articol! Deja mi-am pus pe harta viitoarelor drumetii cateva din lucrurile spuse de tine aici si nestiute de mine deloc ...

Mac spunea...

Era minunat daca foloseai facilitatile Google Map si puneai un link spre locatia de pe harta. Dar sper ca pe viitor o sa mai cosmetizezi astfel de postari. Pana atunci, FELICITARI si mii de multumiri pentru toata munca depusa!

Viorel Iraşcu spunea...

Multumesc mult, Mac.Asa voi face!

gabi spunea...

cu rusine recunosc ca nu am vazut nimic din locurile unice mentionate.multumesc pentru listuta, i-am dat save si am pus-o in folderul "to do list"

Anonim spunea...

Am vizitat anul acesta in august: Lacul Beiului, Cascada Beusnita, Cascada La Vaioaga, Lacul Dracului, Tunelele, toate bineinteles in minunatele Chei ale Nerei. Un loc SUPERB.

Anonim spunea...

Am vizitat anul acesta in august: Lacul Beiului, Cascada Beusnita, Cascada La Vaioaga, Lacul Dracului, Tunelele, toate bineinteles in minunatele Chei ale Nerei. Un loc SUPERB.

Viorel Iraşcu spunea...

Anonimule, te invit sa scrii despre ele! Daca vrei, contacteaza-ma la viocalatorul@gmail.com.

www.flysky.ro spunea...

Apreciez persoanele care te invita sa descoperi Romania. Avem o tara superba care merita sa fie umblata pozata aratata!

Caracteristici ale pernelor cosmetice pentru somn

Cu toții am auzit că somnul este cel mai bun remediu pentru frumusețe. Din păcate, aceasta nu este întotdeauna adevărat, lucru care este ade...