PLECATDEACASASCRIU DESPRE CEEA CE VĂD!

ȘI...NU UITA SĂ DAI LIKE!

101 FRUMUSEȚI ASCUNSE ALE ROMÂNIEI!

luni, 14 noiembrie 2011

Mânăstirea Dintr-un Lemn. Geniul meșteșugarilor români


Multă lume știe câte ceva  despre aceasta mânăstire. Când auzi numele, te gândești, că o fi fost amenajată într-o scorbură uriașă a vreunui stejar sau castan noduros. De fapt, este o bisericuță frumoasă construită din lemnul obținut dintr-un singur stejar multisecular.

Este situată la 26 de kilometri de Râmnicu Vâlcea, undeva în nordul Subcarpaților Vâlcii, pe valea Otăsăului, din comuna Frâncești. Suratele ei întru mărturisirea credinței sunt: Mânăstirea Govora și Mânăstirea Surpatele, mărginite și ele de dealurile cu izvoare sărate si de păduri de falnice de fag.


Legenda vorbește despre un cioban pe nume Radu, care viseaza la umbra celor șase stejari uriași, că într-unul din ei se află o icoană făcătoare a de minuni a Maicii Domnului. Se întâmpla pe timpul lui Alexandru Vodă în 1568-1577.  Astfel că el se hotărăște să ridice o bisericuță, tăind stejarul și construind din lemnul lui o minune de biserica care dăinuie și azi. Există o asemănare cu legenda apariției Mânăstirii Nămăiești și icoanei de acolo, din județul vecin, Argeș.


Geniul meșterilor populari din Oltenia de Nord, nu poate fi egalat. Bârnele groase care alcătuiesc structura se întretaie la capete în ,,coadă de rândunică" iar la exterior în grosimea lemnului este săpat/sculptat un brâu în torsadă.
Are 13 metri lungime și patru metri înălțime, fără turlă și cu pridvor deschis. Catapeteasma este și ea sculpată în lemn iar iconițele și candelele dau aerul acela unic al bisericuțelor în care te simți mai aproape, mai intim cu Dumnezeu.


Primele scrieri despre acesta mânăstire apar la Paul de Alep, care vorbește despre ea în evocarea călătoriilor din Țara Românească, împreună cu Patriarhul Macarie al Antiohiei, undeva pe la mijlocul secolului al XVII lea. Și poetul Grigore Alexandrescu, pe la 1824, vorbește despre începuturile vieții monahale și despre legenda icoanei.Azi la poala dealului unde se află bisericuța și cei cinci stejari(goruni) ocrotiți, a fost ridicată o biserică mai mare din piatră, realizată cu ajutor din partea aviatorilor și a marinarilor.În biserica mare se află, la loc de cinste și aceasta icoană făcătoare de minuni, despre care se spune că a fost pictată în secolul IV, într-o mânăstire din Grecia, după Apostolul Luca. Icoana are 1,5 metri înălțime și 1,1 metri lățime, și a trezit interesul cercetătorilor, datorită înfățișării sale foarte vechi.

Niciun comentariu:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...