luni, 14 noiembrie 2011

Mânăstirea Dintr-un Lemn. Geniul meșteșugarilor români


Multă lume știe câte ceva  despre aceasta mânăstire. Când auzi numele, te gândești, că o fi fost amenajată într-o scorbură uriașă a vreunui stejar sau castan noduros. De fapt, este o bisericuță frumoasă construită din lemnul obținut dintr-un singur stejar multisecular.

Este situată la 26 de kilometri de Râmnicu Vâlcea, undeva în nordul Subcarpaților Vâlcii, pe valea Otăsăului, din comuna Frâncești. Suratele ei întru mărturisirea credinței sunt: Mânăstirea Govora și Mânăstirea Surpatele, mărginite și ele de dealurile cu izvoare sărate si de păduri falnice de fag.


Legenda vorbește despre un cioban pe nume Radu, care visează la umbra celor șase stejari uriași, că într-unul din ei se află o icoană făcătoare a de minuni a Maicii Domnului. Se întâmpla pe timpul lui Alexandru Vodă în 1568-1577.  Astfel că el se hotărăște să ridice o bisericuță, tăind stejarul și construind din lemnul lui o minune de biserică care dăinuie și azi. Există o asemănare cu legenda apariției Mânăstirii Nămăiești și icoanei de acolo, din județul vecin, Argeș.


Geniul meșterilor populari din Oltenia de Nord, nu poate fi egalat. Bârnele groase care alcătuiesc structura se întretaie la capete în ,,coadă de rândunică" iar la exterior în grosimea lemnului este săpat/sculptat un brâu în torsadă.
Are 13 metri lungime și patru metri înălțime, fără turlă și cu pridvor deschis. Catapeteasma este și ea sculpată în lemn iar iconițele și candelele dau aerul acela unic al bisericuțelor în care te simți mai aproape, mai intim cu Dumnezeu.


Primele scrieri despre această mânăstire apar la Paul de Alep, care vorbește despre ea în evocarea călătoriilor din Țara Românească, împreună cu Patriarhul Macarie al Antiohiei, undeva pe la mijlocul secolului al XVII lea. Și poetul Grigore Alexandrescu, pe la 1824, vorbește despre începuturile vieții monahale și despre legenda icoanei.



Azi, la poala dealului unde se află bisericuța și cei cinci stejari(goruni) ocrotiți, a fost ridicată o biserică mai mare din piatră, realizată cu ajutor din partea aviatorilor și a marinarilor. În biserica mare se află, la loc de cinste și aceasta icoană făcătoare de minuni, despre care se spune că a fost pictată în secolul IV, într-o mânăstire din Grecia, după Apostolul Luca. Icoana are 1,5 metri înălțime și 1,1 metri lățime, și a trezit interesul cercetătorilor și a pelerinilor, datorită înfățișării sale foarte vechi.

Aveți , mai jos și un filmuleț cu o măicuță care bate toaca, într-o dimineață frumoasă de vară: https://www.youtube.com/watch?v=d4cvhRP0DM0

Niciun comentariu:

Re-Descoperă România Episodul 12. Planul înclinat de la Covasna. Lecția de fizică cu bușteni

Oraș stațiune Covasna, Județul Covasna, Depresiunea Brașovului, Munții Întorsurii, Carpații Orientali  sursa foto: colecție personală Ap...