duminică, 30 august 2009

Basilica Minor de la Cacica


biserica vazuta din curtea salinei

grota miraculoasa, imitatie a celei de la Lourdes, din spatele bisericii, construita dupa consolidarea dealului

în centrul altarului se afla icoana,, Madona Neagra"




In cunostintele geografilor si nu numai, la Cacica, în judetul Suceava, este o mină de sare situata pe aliniamentul precarpatic Solca- Paltinoasa, depozite de sare ce premerg cutele diapire din Subcarpati.
Cacica înseamna si altceva pentru catolicii din nordul Moldovei, si anume o basilica cu hramul Adormirea Maicii Domnului, cel mai mare loc de pelerinaj catolic din România, de la est de Carpati.
Construita în 1905 de catre muncitorii de origine poloneza de la salina, adusi din zona Wieliczka( renumita pentru exploatarile de sare), biserica are arhitectura gotica cu cruciera si o lungime de 40 de metri si o latime de 18.
De asemenea aici este venerata icoana numita,, Madona Neagra ", o copie a vestitei icoane facatoare de minuni de la Cestochowa( Polonia), care este încastrata în altarul principal precum si o grota care imita foarte bine grota miraculoasa de la Lourdes(sud-vestul Frantei).
In fiecare an la 15 august, peste 10 000 de pelerini catolici si ortodocsi vin sa se roage la acesta biserica si la icoana din interior.
A devenit centru de pelerinaj datorita deciziei luate de Arhiepiscopia de Lemberg în 1905 prin care au fost desfiintate toate hramurile bisericilor din zona care o aveau ca patroana spirituala pe Fecioara Maria.

Un comentariu:

Anonim spunea...

Keep posting stuff like this i really like it

Prietenii din Povești: Desene de Colorat cu Personaje Îndrăgite

Puncte Cheie ale Articolului Desenele de colorat cu personaje din povești stimulează dezvoltarea motrică fină, creativitatea și concentrarea...