miercuri, 7 aprilie 2010

Transfăgărăşanul- şoseaua alpină transformată în mândrie naţională




Ridată şi obosită de la Curtea de Argeş- Arefu până la Bâlea Lac, netedă şi neastâmpărată de la Bâlea Lac la Bâlea Cascadă, această şosea numită oficial DN 7C, este ea însăşi un obiectiv turistic care te poartă către alte câteva zone ce merită văzute.



Cei 92 de kilometri oficiali de la Arefu(unde se afla hidrocentrala) la Cârţişoara, sunt parcurşi de turişti cu maşina trecând prin Cheile Argeşului unde se află Cetatea lui Tepeş de la Poienari, apoi pe la Lacul şi barajul Vidraru-cel mai înalt din ţară, apoi pe lângă lac şi în cele din urmă, după trecerea prin tunelul de la Capra(aprox. 900 metri lungime) se ajunge în golul alpin de la Lacul Bâlea, pentru ca pe versantul opus, la coborâre să admiraţi Cascada Bâlea.



Construită între anii 1970-1974 de către mineri si militari de geniu, această şosea care se îndreaptă spre nori are punctul maxim de altitudine la 2042 de metri(nu este cea mai înaltă din ţară, ci Transalpina care trece peste Parâng şi are maximul la 2241) si spune povestea a sute de muncitori salahori care şi-au pierdut viaţa pentru un vis, un vis frumos, devenit realitate.



Se spune că Ceauşescu a dorit un drum de culme, chiar dacă funcţiona doar patru luni( între iulie si octombrie, de obicei), ca o alternativă turistică, economică si militaro-strategică la cele două văi ce încadrează Culmea Făgăraşului, Oltul şi Dâmboviţa+Prahova, la fel cum a procedat şi cu Canalul Dunăre- Marea Neagră.
Legendele militare vorbesc şi de spre un tunel pe sub munte ce ar asigura trecerea trupelor în Transilvania, în cazul ocupării acesteia şi a şoselelor de vale sau de altitudine.




Date tehnice:
-construcţie între 1970 şi 1974;
-lungime: 92 kilometri;
-poduri si viaducte: 27;
-benzi de circulaţie: 2;
-3 de milioane de tone de rocă excavate;
-altitudine maximă a şoselei: 2042 m;
-altitudine maximă a munţilor: Vârful Moldoveanu 2544 m;
-viteza medie la urcare: 30 km/h dinspre Arefu spre Bâlea;
-viteza medie la coborâre: 50 km/h dinspre Bâlea spre Cârţişoara;
-stare drum: bună, cel mai prost sector este între Barajul Vidraru si Cabana Capra;
-mândrie naţională: nota 10!

10 comentarii:

Unknown spunea...

Adevarat ca ie unul din cele mai frumoase drumuri din Europa si ca dovada am o poza din Norvegia cu serpentine care arata ca si Transfagarasanul.
In prima vizita am dormit la Albota ( fosta vila a lui Ceausescu :
http://www.sobis.ro/portal/company/sobis/portal.nsf/AllByUNID/000009BA?OpenDocument ) si cand neam apropiat de Balea Cascada mia spus prietenul care era la volan ca am ramas fara benzina. Am fost nevoiti sa coboram inapoi la Avrig ca sa luam benzina, 50-60 km in plus.
Invatatura : nu intra in munti fara rezervoar plin.

Unknown spunea...

Inca un orizont largit Transalpina, dar am gasit ca nu ie trecatoare si ca anul trecut sa inceput pavarea soselei si are sa se termine in trei ani. Si la noi asa proiecte se prelungesc cu mult peste planuri dar poate o sa avem o surpriza si se va termina in timp. :-))

Viorel Iraşcu spunea...

Domnule Ilan, Transalpina are o poveste veche, care incepe de la Regele Carol. Nu a fost asfaltat niciodata, iar ceea ce s-a inceput nu reprezinta decit o portiune ce duce pina la Obirsia Lotrului, spre lacul de acumulare Vidra.Bine, bine a inceput dar cind se termina?
Cu respect.

Viorel Iraşcu spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
Gabi F spunea...

Salutare,

Transalpina avanseaza cu pasi mari si acum o luna jumate erau cu asfaltul in apropiere de pasul Urdele, dupa cum se poate observa din poza unui amic de-al meu

http://c0278592.cdn.cloudfiles.rackspacecloud.com/original/652382.jpg

E posibil sa se tina de cuvant de data asta :)

Numai bine

Viorel Iraşcu spunea...

@Gabi-Asa am auzit si eu, ca va fi gata. Dar nu vreau sa ma gindesc ce se va intimpla cu zona atunci cind turistii/teroristi de weekend , vor invada Paringul.

יהודה לוי spunea...

Cum este drumul de azi, care secțiunile deschise, eu întreb pentru că am de gând să călătorească în luna august, vizitează România
yehuda

Viorel Iraşcu spunea...

@Yehuda- in luna august drumul este deschis pe toata portiunea dintre Curtea de Arges si Cartisoara. Exista zone unde mai sunt mici gropi, dar in fiecare an se reasfalteaza zonele cu probleme.
Per ansamblu, drumul este absolut practicabil.
Cu respect.

יהודה לוי spunea...

Multumesc foarte mult

יהודה לוי spunea...

multumesc foarte mult

Despre ancorarea în trecut și România Deșteaptă

Înainte, în alte timpuri, știam că nu știam. Nu aveam cum. Acum avem de unde ne informa, avem posibilitatea să știm, însă ne place în contin...