luni, 21 mai 2012

Mânăstirea Petru Vodă, visul devenit realitate al Părintelui Iustin Pârvu


Mânăstirea Petru Vodă face parte din galeria selectă a așezămintelor monastice care sunt închinate martirilor luptei pentru dreptate și democrație. Din aceeași categorie face parte și mânăstirea Sfinții Români de la Poarta Albă, construită în amintirea miilor de deținuti politici morți la construirea Canalului Dunăre-Mare Neagră sau Schitul Aiud cu o biserică-mausoleu în memoria deținuților morți în închisorile comuniste.



Mânăstirea cu hramul Sfinții Arhangheli Mihail și Gavril, este situată în județul Neamț, în comuna Poiana Teiului. Pe drumul care leagă viaductul de la coada Lacului Bicaz-Izvorul Muntelui, de Târgu Neamț, în satul Petru Vodă, faceți stânga, și după 5 kilometri ajungeți la mânăstire, pe un drum destul de desfundat.




Ctitorul așezământului, ridicat cu sprijinul multor oamnei de afaceri și a unor călugări dedicați, este Părintele Iustin Pârvu. A ridicat mânăstirea începând cu 1991, și este o frumusețe pictată în stil bizantin de pictorul Mihai Gabor, amintind de bisericile pictate din Bucovina.
Părintele trăiește și astăzi, are o venerabilă vârstă, și este cazat si îngrijit la mânăstirea de maici-Paltin- situată cu vreo doi kilometri înainte de a ajunge la Petru Vodă.

Aici a fost ridicat un așezământ filantropic, care cuprinde o mânăstire de maici( peste 100 de măicuțe), o biserică în stil maramureșean, un laborator de prelucare a plantelor medicinale, un spital pentru vârstnici, un azil de bătrâne, laborator de analize și un cabinet stomatologic.

Părintele Iustin Pârvu este vizitat azi de mii de pelerini, fiind unul dintre cei mai căutați duhovnici din România. Forța sa creatoare și-a pus amprenta asupra locurilor din Ținutul Neamțului, dorința sa de dreptate și credința, l-au ajutat să ridice și să ctitorescă două mânăstiri și două schituri( Păstrăveni și Urecheni).

În curtea mânăstirii Petru Vodă se află o troiță care amintește de lupta pentru libertate a doi legionari, morți în războiul civil din Spania, împotriva comuniștilor. De asemenea în cimitirul mânăstirii se află mormântul părintelui Gheorghe Calciu Dumitreasa.


Mânăstirea Paltin( 105 măicuțe)- GPS: 47/10/43.50 N, 25/57/50.76E
Mânăstirea Petru Vodă( 75 călugări)- GPS: 47/10/43.50N, 25/57/50.76E( moaștele a cinci mucenici de la închisoarea de la Aiud)
Schitul Păstrăveni ( 7 călugări)- GPS: 47/7/49.89 N, 26/29/57.99E
Schitul Urecheni( 10 călugări)- GPS: 47/9/28.96N, 26/30/30.73E ( cu moaște de la Sf. Iacob Hozevitul și icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului)


















Și nu uita să dai LIKE!

2 comentarii:

Anonim spunea...

completati ca in cimitir se afla acum si osemintele lui Radu Gyr si ale sotiei sale

Viorel Iraşcu spunea...

@anonim- imi pare rau, nu am gasit detalii cu privire la mutarea poetului din cimitirul Bellu din Bucuresti la Petru Voda.Va rog sa-mi dati detalii si o sursa credibila. Cu respect.

Prietenii din Povești: Desene de Colorat cu Personaje Îndrăgite

Puncte Cheie ale Articolului Desenele de colorat cu personaje din povești stimulează dezvoltarea motrică fină, creativitatea și concentrarea...