miercuri, 13 iunie 2012

Mânăstirea Hurezi- monument UNESCO, singurul din sudul țării

În ambiția mea de a prezenta TOATE siturile UNESCO  din România, iată că am ajuns la cel cu numărul 11.
Mânăstirea Hurezi sau Horezu, este situată în comuna Romanii de Jos, din județul Vâlcea, la doar doi kilometri de orașul Horezu.

Este ctitoria Domnitorului-Martir Constantin Brâncoveanu, și reprezintă sinteza artei brâncovenești( aș adăuga și Sâmbăta de Sus), fiind construită între anii 1690-1697.


Devine în scurt timp centrul vieții monastice și de cultură bisericească din cadrul Episcopiei Râmnicului. Construită pentru a deveni necropolă a familiei Brâncoveanu, biserica principală a mânăstirii a fost reparată și restaurată de nu mai putin de 5 ori, în 1827, 1872, 1907, 1954-1964 și 1992-2004, ultima perioada fiind destinată refacerii picturii.


Din 1993 este inclusă în patrimoniul mondial UNESCO, fiind singura locație de acest gen din sudul României. Biserica cu hramurile Sfinții Împărați Constantin și Elena și Sfinții Martiri Brâncoveni, este parte a unui ansamblu monastic ce mai cuprinde  și biserica -bolniță, ctitorită de soția domnitorului- Doamna Maria, schiturile Sf. Apostoli și Sf. Ștefan, foișorul egumenului Dionisie Bălăcescu și bibilioteca lui Constantin Brâncoveanu.



Până în 1872 mânăstirea a fost de călugări, după care a devenit de maici. Azi un număr de 60 de măicuțe, se ocupă de bunul mers al treburilor mânăstirii și de administrarea celor 35 de locuri de cazare( doar cu rezervare la tel: 250860071)
Corordonate GPS: 45/10/8.83 N 24/ 0/25.64 E

 La final vreau să citez din crezul domnitorului, scris în pisania aflată la intrarea în biserică:
,, Nu voi intra în sălașul casei mele, nu voi sui pe așternutul patului de odihnă, nu voi da somn ochilor mei și pleoapelor mele dormitare și repaus tâmplelor mele, până nu voi afla loc Domnului și sălaș Dumnezeului lui Iacob"









Și nu uita să dai LIKE!

2 comentarii:

Unknown spunea...

Foarte frumoasa manastirea. :)

Yepi spunea...

Trebuie sa o vizitez si eu neaparat.

Noua Cortină de Fier

  Pentru cine n-a văzut filmulețul de pe canalul meu de youtube, iată rezumatul scris: - https://www.youtube.com/watch?v=EmDt65c9aB0 - Veche...