miercuri, 16 aprilie 2014

Despre riviera slovenă la Adriatica

Slovenia are ieșire la mare, pe doar 46 de kilometri, în extremitatea estică a Golfului Trieste unde se află o limbă de pământ stâncoasă, îngrămădită între litoralul croat și cel italian. 
Se poate ajunge cu mașina, autocarul dar și prin procurarea de bilete de avion, pentru că exista aeroporturi și la Ljubljana, si la Koper si în Italia la Trieste.

Orașul cel mai cunoscut și mai mare de pe această coastă este Piran, în a cărui jurisdicție se află perla litoralului sloven, Portoroz.
Numele său vine de la călugării benedictini, care au înființat aici o mănăstire numită Santa Maria de la Rose, situată în apropierea unui port natural ferit de furtuni, astfel că pe hărțile vremii apărea denumirea de Porto Santa Maria de la Rose, transformat în timp în Portorose( în italiană) sau Portoroz în slovenă, adică Portul Trandafirilor. Pentru că Portoroz este situat foarte aproape de Croația și de peninsula Istria și de restul litoralului dalmat, se pot face curse cu bilete ieftine de avion, de la companiile europene care operează curse spre Croația sau Muntenegru.
Frumusețea sa constă în situarea extraordinară pe coastele calcaroase,  cu multe care rustice care curg în valuri către micile porturi de ambarcațiuni.
Dintre casele rasfirate pe străduțe înguste răsar peste tot palmieri, pini portocalii mediteraneeni, tuia columnari, măslini, migdali și smochini. Iar la tot pasul, peste zidurile gardurilor, cad tufe uriașe de oleandri roșii, albi, roz sau lila.
Deși este o stațiune mare, aspectul ei îngrijit și curat nu-ți oferă sentimentul  pe care-l ai în țară, că ești sufocat de construcții, de comercianți agresivi sau de fumul grătarelor.
Hotelurile de cinci stele care stau aliniate frumos în zona centrală a stațiunii și șiragurile de case cu acoperiș roșu și terase care dau către mare, sunt perfect încadrate în peisajul exotic al acestei oaze de relaxare. Depinde de bugetul pe care-l aveți la dispoziție, dar siguă vă descurcați și cu bilete low cost și cu cazare și mâncare low-cost.
Restaurantele și terasele, pentru toate gusturile și buzunarele, se înșiră frumos pe așa zisa plajă, oferind mâncare tradițională și internațională și băutură, cam scumpă, este drept, pentru că în Slovenia TVA-ul la băuturi este de 24 %, mult mai mare decât la alimente.
Stațiunile de pe riviera slovenă sunt de mult o atracție pentru turiștii italieni, germani sau austrieci și sper să devină și pentru români, bulgari sau alți est-europeni.

Niciun comentariu:

Re-Descoperă România Episodul 6.Defileul Latoriței. Fără cuvinte, în multe cuvinte

  101 locuri românești / plecatdeacasa.net Defileul Latoriței. Fără cuvinte, în multe cuvinte Sat Ciunget, Comuna Mălaia, Județul Vâlcea, Mu...