duminică, 13 aprilie 2014

Bucureștiul și reperele sale geografice

sursa: miscarea.net
În orice ghid despre capitala țării, ți se vorbește foarte frumos despre istoria și arhitectura sa dar și despre faptul că este cel mai mare, mai important și mai atractiv centru turistic al României, locul unde orice turist petrece în București zile și nopți. Se vorbește însă mai puțin despre coordonatele sale geografice sau despre reperele sale latitudinale.

După cum probabil știți, aici se concentrează mai bine de 10% din populația țării dar și cea mai mare parte a capitalului românesc sau străin, cu cele mai multe investiții. Din punct de vedere latitudinal, kilometru 0 național este în Piața Sf. Gheorghe, numită din 2010 Piața Roma, odată cu mutarea statuii Lupoaicei în zonă. Coordonatele kilometrului 0 sunt 44/25/50 lat. N și 26/04/50 long E, ceea ce înseamnă că Bucureștiul este așezat pe aceeași linie imaginară cu Belgradul, Genova, Bordeaux, lacul Michigan din SUA, lacul Aral din centrul Asiei, Deșertul Gobi sau insula japoneză Hokkaido.
Punctele centrale, nodale ale capitalei, pot fi și Piața Victoria. Piața Universității cu kilometru 0 al democrației sau chiar pavilionul expozițional Romexpo, unde au loc numeroase expoziții în București, cu participări dintre cele mai diverse.
Suprafața administrativă a metropolei bucureștene are, teoretic cel puțin, câteva capete cardinale și anume: zona Străulești în extremitatea nordică, IMGB Berceni în extremitatea sudică, zona Militari în extremitatea vestică și zona satului Căldăraru în extremitatea estică. Dar în ultimii ani capetele acestea au fost depășite de extinderea masivă a construcțiilor civile sau industriale, așa că nu cred că mai știe cineva dacă Bucureștiul are 22 de kilometri  de la nord la sud sau 40 de kilometri.
Dincolo de datele reci geografice prezentate, inclusiv distanțele până în marile capitale europene( 1140 km. până la Viena sau 2460 km. până la Paris), ceea ce atrage la această capitală este zona centrului vechi semirenovat sau numeroasele zile și nopți cu târguri din București.
Ce trebuie reținut este că, frumos sau urât, prafuit sau nu, Bucureștiul rămâne un reper important în această parte de Europă, fiind cel mai mare oraș până la Atena și Istambul, din spațiul balcanic și central european, așa că prin promovare sper să ocupe locul pe care-l merită.

Niciun comentariu:

Prietenii din Povești: Desene de Colorat cu Personaje Îndrăgite

Puncte Cheie ale Articolului Desenele de colorat cu personaje din povești stimulează dezvoltarea motrică fină, creativitatea și concentrarea...