marți, 15 aprilie 2014

Pădurea subtropicală din inima Deltei Dunării

Rezervația forestieră Pădurea Letea, în suprafață de 182 de hectare, este un unicat în Europa și cred că și în lume. În primul rând că este cea mai veche rezervație naturală din Dobrogea, ea fiind înființată în 1938, la puțini ani după Parcul Național Retezat, prima declarată din țara noastră. 

În al doilea rând prezintă câteva caracteristic fitogeografice de excepție, fiind amplasată pe fâșiile de nisip ce alcătuiesc Grindul Letea, din zona deltei fluvio-maritime.
Unicitatea ei rezidă în faptul că este o pădure cu aspect luxuriant, tropical sau subtropical, deși, este amplasată pe nisip(!?), și în regiunea cea mai secetoasă din țară, unde precipitațiile ating cu greu 400 de milimetri pe an(aproape de valorile unui semideșert!).

În cazul în care căutați oferte în Delta Dunării, ar trebui să faceți, împreună cu proprietarii de pensiuni, toate demersurile speciale pentru obținerea autorizației de vizitare a acestei minunații, numita Hasmacu Mare-Letea. O ocazie în plus să vizitați și satul Letea, cu casele sale tradiționale lipovenești.

Grindul cel mare de 10 kilometri lungime, cuprinde cea mai remarcabilă vegetație, în compunerea căreia intră stejarul brumăriu(specie termofilă), plopul alb, plopul negru, salcia albă și frasinul pufos. Elementul de curiozitate, cel care dă aspectul de junglă temperată este însă o liană, numita Periploca graeca, care desfășoară coarde lungi de 10-25 de metri, de culoare roșu-brumăriu, și care ,,leagă" copacii seculari unii de alții. Deși de origine mediteraneeană, această liană își găsește aici cea mai nordică locație din lume. În afară de aceste liane, mai stau agățate de arbori și vița de vie sălbatică, hameiul, iedera sau volbura.

Dacă v-am captat atenția și dacă cumva vreți să vă cazați la o locație de lux din inima deltei, alegeți Hotel Danube Delta Resort din Delta Dunării, pentru că de aici puteți vizita grindul și pădurea Letea, sau mai la nord, rezervația Roșca-Buhaiova, unde cuibărește cea mai mare colonie de pelicani din Europa sau ceva mai la sud, rezervația de la Palada- Pelișor, unde găsiți celebra gâscă cu gât roșu  dar și  pe sora ei mai gulerată.
Inutil să vă mai spun de cele 110 specii de pești din deltă sau despre cele peste 1000 de specii de plante, higro și hidrofile, sau despre câinele enot, nurca( disparută din Europa de 150 de ani!), broasca țestoasă sau vidra.
Toate aceste elemente zugrăvesc un tablou unic în partea asta de lume, un tablou real, palpabil și foarte la indemână pentru noi românii, atât ca spațiu geografic cât și ca posibilități de cazare și drumeție.


Niciun comentariu:

Re-Descoperă România Episodul 12. Planul înclinat de la Covasna. Lecția de fizică cu bușteni

Oraș stațiune Covasna, Județul Covasna, Depresiunea Brașovului, Munții Întorsurii, Carpații Orientali  sursa foto: colecție personală Ap...