vineri, 28 aprilie 2023

Ce este Fâșia Gaza? -teritoriu palestinian de la Marea Mediterană


Fâșia Gaza reprezintă un teritoriu dintre Israel și Egipt, cu ieșire la Marea Mediterană, aflat sub influența nemijlocită a organizației Hamas, considerată de Israel ca fiind teroristă. Fâșia Gaza are statut de enclavă în cadrul statului Israel, chiar dacă se învecinează în sud cu Egiptul, fiind în primul rând o enclavă religioasă, musulmană dar și una teritorială și politică.

 

            Relieful acesteia este alcătuit din platouri netede și zone muntoase relativ joase, cu o îngustă câmpie litorală. Clima mediteraneană cu accente deșertice, are ierni foarte blânde cu ploi puține și veri secetoase, determină o vegetație săracă cu tufișuri aromatice și păduri rare de pin, cedru și stejar verde, în zonele mai înalte.


 

          Problemele acestei enclave sunt uriașe și sunt de natură socială, medicală, economică și politică, ea fiind parte a teritoriului palestiniuan, alcătuit din două entități, Gaza și Cisiordania. Istoria și frământările politico-teroriste ale acestei fâșiisunt numeroase și le redau în paragrafele următoare.

 

            La momentul alegerilor din 2006, cele două entități palestiniene sunt separate și politic, nu numai fizic, de câștigarea sufragiilor de către organizația Hamas, în Fâșia Gaza, radicalizată puternic, considerată organizație teroristă și de către Fatah, în Cisiordania, organizație moderată, cu care au loc negocierile de pace oficiale.

 

          În Fâșia Gaza au loc lupte și răzbunări între arabii care erau membri ai celor două organizații, membrii Fatah, fiind uciși sau izgoniți din Gaza. Conflictele din ultimii ani au avut loc exclusiv între Israel și această fâșie, semn că butoiul cu pulbere de lângă granița cu Egiptul rămâne activ. Pentru războaiele din Gaza, planul lui Ariel Sharon, a  prevăzut retragerea fizică a coloniștilor din exploatațiile agricole din Gaza și a armatei, până în 2005. Acest lucru s-a întâmplat, în schimb a alimentat mișcarea jihadistă a Hamas, care nu a recunoscut niciodată acordurile de la Oslo, adică statul Israel, și a intrat și într-un conflict deschis cu autoritatea palestiniană din Cisiordania, Fatah.

 

          Eliminarea tuturor funcționarilor Fatah, din toate structurile de conducere ale Fâșiei Gaza, și înlocuirea lor cu simpatizanți sau membri Hamas, a creat în Gaza, un stat paralel palestinian, cu vederi clar antiisraeliene. Ciocnirile armate dintre Hamas și armata israeliană încep cu violență și putere încă din 2001, continuă între anii 2007-2012 cu nenumărate episoade de bombardare a orașelor sud israeliene( Askhelon, Beersheva) și cu operațiuni de bombardare a pozițiilor Hamas din Gaza, inclusiv cu intrarea forțelor terestre în aceste teritorii, din partea armatei evreiești.

 

            Operațiunile ,,Plumb topit” din 2009 și cea intitulată ,,Stâlpul de nori” din 2012, se soldează cu sute de victime civile în rândul populației palestiniene, folosită de multe ori ca scut uman, dar și cu eliminarea fizică a multor conducători ai organizației Hamas.Ultima operațiune militară israeliană în Fâșia Gaza  a avut loc în iulie 2014.

 

          Situația din Israel este departe a fi ,,liniștită” în condițiile în care premierul Netanyahu, este vizat de trei dosare penale de corupție și i se cere demisia (din 2017) iar președintele Trump, în cel mai prost moment geopolitic posibil, anunță că va muta ambasada de la Tel Aviv la Ierusalim, recunoscând Ierusalimul ca și capitală a statului evreu. Acest lucru a mai fost anunțat încă din 1995, de către Bill Clinton și reluat de Barack Obama, dar fără a se concretiza și în contexte politice mai puțin tensionate.

Niciun comentariu:

Noua Cortină de Fier

  Pentru cine n-a văzut filmulețul de pe canalul meu de youtube, iată rezumatul scris: - https://www.youtube.com/watch?v=EmDt65c9aB0 - Veche...