vineri, 2 ianuarie 2009

Odorheiu Secuiesc -Szekelyudvarhely


în centrul orasului, noaptea la -10 grade parca si luminile sufera


biserica unitariana situata în centrul orasului este în mijlocul uni sens giratoriu

ei numesc acest ansmblu sculptural ,,Statuia Vieţii " - ,,Elet Szobor-Csoport ", în fapt un Isus răstignit, dar într-o viziune artistica

Am rămas profund impresionat de acest oras, asociat de unii doar cu PCM (Partidul Civic Maghiar, condus chiar de primarul orasului, o organizatie politica radicala ce doreste sa înlature hegemonia UDMR), pentru ca este cochet si bine structurat cu o retea de strazi, ce-i drept cam intortocheate dar generate de arhitectura tipica de burg medieval si în plus are oameni drăguti chiar daca unii nu stiu bine sau deloc româneşte.
De altfel, fiind atestat din 1333 orasul creste puternic dupa ce este declarat resedinta de Scaun secuiesc (un fel de judet) si ajunge astazi la aproximativ 37 000 de locuitori.
La Odorhei (500 metri altitudine ) se ajunge foarte usor, dinspre Miercurea Ciuc, la 30-40 de kilometri si dinspre Sighisoara, drumul principal urmarind traseul intr-un sens sau in celalalt al Târnavei Mari care strabate orasul si a carei amenajare poate fi un model pentru toate orasele strabatute de râuri de marime medie.
Vechiul Aeropolis din vremea romanilor si care se leaga bine de ruinele unor turnuri romane de veghe din valea Homorodului, devine cetate medievala in secolul 15, ruinele acesteia se mai vad astazi in curtea Grupului Scolar Agricol. Devine un mare centru cultural si religios, aici functionând mult timp internate pentru elevi sau Biserica Franciscana (construita in stilul barocului transilvanean) si Colegiul reformat dispunând de o colectie impresionanta de carti.
Aceasta postare este prilejuita de petrecerea revelionului intr-o localitate apropiata-Bradesti- (1 km.), dar si de tolerantă fata de ramura secuiasca a poporului maghiar.

Niciun comentariu:

Prietenii din Povești: Desene de Colorat cu Personaje Îndrăgite

Puncte Cheie ale Articolului Desenele de colorat cu personaje din povești stimulează dezvoltarea motrică fină, creativitatea și concentrarea...