sâmbătă, 24 ianuarie 2009

Tradiţii de iarnăChiar dacă este cam târziu, am descărcat pozele surprinse la festivalul tradițiilor populare românești organizat la Bacău, cu multe piedici si probleme financiare, din perioada sarbatorilor de iarna. 
Nu strică sa le admiram și să ne reamintim cât de frumoase sunt obiceiurile imaginate si transmise de români, în perioada în care ursul moare si învie, adica natura se pregatește sub omătul cald sa reverbereze din nou cu razele soarelui, sau capra cea fâșneață își aduce aminte ca este sursa de hrana (si spirituala) a țăranului român, în timp ce uratorii se mascheaza cât mai hidos pentru a impresiona si alunga răul adevărat si maleficul aciuat în noi.

Pentru cei plecati de acasa (pe bune) aceste imagini transmit idea de bucurie, de fericire, de reînviere a spiritului, odată cu Nașterea Mântuitorului, sentimente pe care românul stie să le cultive din plin, chiar dacă comite si excese.

2 comentarii:

Anonim spunea...

vai...am fost si eu...am facut poze cu toti ursii si mascatii(aproape):x a fost asa de frumos...mai vreau :x

Viorel Iraşcu spunea...

Este bine ca s-a intimplat . Costurile unei asemenea manifestari sunt destul de mari . Sa vedem la anul. Te pup. Profu'

Dans tradițional de un Revelion, Odorheiu Secuiesc

 Din cutiuța cu amintiri, am scos acest short cu două perechi de localnici din Odorhei care execută un dans tradițional din regiunea Harghit...