sâmbătă, 3 ianuarie 2009

Războiul din Rwanda- genocidul populaţiilor hutu și tutsi


Rwanda are populatie majoritara hutu iar vecinul Burundi din sud are populatie majoritara tutsi, în plus în fostul Zair trăiesc câteva milioane de hutu.



urmări ale războiului, victime ale războiului- refugiați (hutu) în drum spre Republica Democratică Congo (fost Zair)

rwandezi (tutsi) uciși și putreziți în fața unei biserici- cutremurător !!!!!


copii sunt primele victime ale acestui genocid


Stat situat în Africa Central– Estică, cu ieșire la lacul Kivu, având vecini cu care este în conflict aproape permanent: Republica Democratică Congo la vest si Burundi la sud plus Uganda la nord si Tanzania la est. Statul african cu cea mai mare densitate de populatie este format din populatiile Tutsi, ce detin cca 15 % din total (vechi pastori nomazi de neam hamit, înalti si cu spirit razboinic) si Hutu cu aproximativ 85 % (triburi bantu, sedentari si agricultori).
Genocidul din 1994, cel mai mare din Africa secolului 20 si probabil din lume se datoreaza diferentelor entice si situatiei ciudate în care populatia majoritara este condusa sute de ani de populatia minoritară.

O ţară de mărimea Belgiei, cu o populatie de 7 milioane de locuitori, traieste absurditatea unui razboi civil, ce are ca si cauze: influenta colonială (germana si belgiana, cu urmari catastrofale legate de legea prin care pe buletinul fiecarui cetatean sa fie trecuta si etnia!!!!, vezi si Zair), pretul cafelei (sărăcie si probleme economice ce au prabusit economia si asa precara), Banca Mondiala si Fondul Monetar International + interesele marilor puteri (în special Franța- de altfel o serie de militari din trupele de mentinere a pacii din acea perioada au fost pusi sub acuzare, pe motiv ca nu au intervenit în masacrele desfasurate sub ochii lor).
În aprilie 1994 (odata cu prabusirea avionului care în care se aflau presedinții Rwandei si ai Burundi) începe masacrarea a peste 800 000 de oameni( dupa unele surse 1 000 000), din care mai bine de 75 % erau de etnie tutsi, mii de etnici hutu au fost torturați pentru ca s-au opus genocidului în acelasi timp doua milioane de Hutu s-au refugiat în fostul Zair si alte câteva sute de mii de Tutsi în Burundi sau în Tanzania vecina, dând nastere la cel mai mare exod de refugiati din istoria Africii si la cea mai cumplita catastrofa umanitara, asemănată azi cu Darfurul (tabara de refugiați sudanezi din vestul acestei țări).
Genocid atribuit după cum scriam și mai sus și unor dispute tribale în care o minoritate privilegiată a asmuțit practic o etnie împotriva celeilalte.

Istoria Rwandei este scrisa în mod deosebit de o elită culturala Tutsi, școlită în Europa, care nu impune un echilibru între participarea celor două etnii la formarea Rwandei moderne, astfel ca populatia majoritara Hutu se răzbuna sângeros (atunci când ajunge la putere), inventând doua miliţii care vor măcelarii sute de mii de oameni de multe ori vecini sau rude prin alianta, acestea se numeau Interahamwe adica ,,Cei ce atacă împreună “ si Impuzamugambi adica ,,Cei care au un singur scop” usor de bănuit care era acel scop.

Azi în Rwanda lucrurile sunt departe de a se fi rezolvat(la putere sunt din nou etnicii minoritari tutsi), dar a început un proces de condamnare a criminalilor, cu un tribunal al ONU stabilit la Arusha în Tanzania, tribunal ce a trimis după gratii, până acum peste 120 000 de criminali.
Pentru stabilirea adevărului și pentru aducerea în fața opiniei publice inernationale a acestui inimaginabil genocid au fost turnate trei filme cunoscute: Razboi civil, Aprilie, Hotel Rwanda - cel mai nou dintre ele.


Un comentariu:

Anonim spunea...

greu de crezut ca asa ceva exista...

Vaporeto pe Bega

Știați că pe Bega, în Timișoara, există un fel de autobuz... fluvial? Canalul a fost curățat, reamenajat, o adevărată oază de răcoare vara. ...