sâmbătă, 10 ianuarie 2009

Cascada Putnei - Lepsa




viteza apei care curge printre aceste stinci atinge 18 m/s!

Din pacate Lepsa mi-a lasat un gust amar, accentuat si de drumul pe care l-am urmat ca sa ajungem acolo, prin Soveja (jalnica relicva a turismului romanesc, cu un singur hotel de o stea, numit Zboina dupa numele unei culmi din Muntii Vrancei).
Ce este Lepsa ?
O adunatura de case ale fostilor oieri din Tulnici si o pastravarie, numai o statiune turistica nu.
O aglomerare de sute de corturi intr-un camping improvizat, un hotel scump si citeva pensiuni ale unor galateni scapatati, pe un tapsan in lunca Putnei vrincene, unde sute de ,,turisti ": galateni, braileni, vrinceni si buzoieni se distreaza la focurile cu mititei si costite de porc si incing in noapte orgii muzicalo-distractive cu Guta si Vijelie.
N-am nimic cu oamenii in sine, treaba fiecaruia, dar ministatiunea asta manelistica cu doua magazine imputite si cu citeva tarabe ce mizgalesc peisajul si asa ,,parfumat '' de gratare nu merita atita efort.
Ajungeti la Lepsa mergind pe la Focsani (74 Km.) spre Tirgu Secuiesc, trecind prin Tulnici pe DN 2 D, si traversind apoi Muntii Vrancei (virful Goru 1785 m), comuna fiind strajuita de Muntele Lepsa (1390 m) ca si de Muntele Zboina Neagra spre nord si Muntele Tisaru spre sud.
Cel mai important obiectiv turistic este Cascada Putnei sau ,, Saritoarea Putnei ", o minune geomofologica si hidrologica, aproape fara egal, cu o cadere in trei transe, de 12-14 metri in care apele Putnei se zdrobesc de peretii calcaro-grezosi, cu un urlet ce infioara privitorul, pentru ca in final apele sa se linisteasca in bazinetul de eroziune de la baza cascadei.
Cascada are o lungine de 76 m, cu o diferenta de nivel de 14 metri si cu un debit mediu de 9 mc /s. Pe peretii stincosi ai cascadei cresc citeva plante rare de stincarie ca: garofita, iarba surzilor, mierluta si izma de munte, iar radacinile de fag, ulm, mesteacan, arin negru si artar, stau suspendate parca intre crapaturile muntelui.
Acesta este singurul element cu adevarat impresionant din acesta zona, in afara de peisajul cu munti impaduriti din zona Gresu dincolo de Lepsa spre Depresiunea Brasovului in zona pasului Musat (1100 m) , dupa care soseaua coboara spre Ojdula (Jud. Covasna).

Niciun comentariu:

Re-Descoperă România Episodul 12. Planul înclinat de la Covasna. Lecția de fizică cu bușteni

Oraș stațiune Covasna, Județul Covasna, Depresiunea Brașovului, Munții Întorsurii, Carpații Orientali  sursa foto: colecție personală Ap...