miercuri, 21 ianuarie 2009

Porțile impresionante din estul Transilvaniei



poarta deosebită din orașul Covasna, se văd : Soarele, în dreapta și Luna, cu cele trei stele ce semnifică regiunea Ținutului Secuiesc, numita și ,,Trei Scaune "

poarta mai mica (dupa buget ) dintr-un sat plin de romi, numit Olteni

poarta noua si foarte frumoasa din comuna Satu Mare


nuantele de verde, stilizarile geometrice - Bradesti

poarta de casa batrineasca - Lueta

Putini stiu, chiar daca au drum prin zona secuieasca (trec si nu privesc), ca traditia lor are printre elementele principale si constructia de porti. Mesteri cioplitori in lemn, nu se gasesc numai in Maramuresul istoric, unde intr-adevar portile sunt un semn al bunastarii si pastrarii obiceiurilor (vezi postarea mea cu Sacel - Maramures ) ci si in zona Transilvaniei de est.
Asta am vazut eu si am fotografiat cele doua porti, una in Bradesti si una in Lueta (vechi centru de exploatare a minereurilor feroase, unde am ajuns pentru ca voiam sa vizitez Cheile Virghisului, unde din pacate n-am nimerit).
Din ce m-am interesat, exista si azi, putini ce-i drept, mesteri in cioplit porti atit in Satu Mare (localitate mica de lânga Odorheiu Secuiesc ) cât si in Bradesti. Chiar unele vile noi, ridicate de cei plecati in afara, au porti de lemn, chiar daca contrasteaza cu stilul modern de constructie (cam kitchos) dar si in alte parti ale Transilvaniei.
Motivele populare sculpturale tin de stilizari geometrice ale pasarilor, de munti si dealuri (relieful caracteristic zonei ) dar si de prezenta padurilor si pasunilor (observati nuantele de verde - si aici nu va gânditi la culoarea de pe steagul Ungariei), precum si nelipsitul soare sau a razelor acestuia.

2 comentarii:

Roxana spunea...

mergi la Baile Seiche (Szejkefürdő) si gasesti acolo, "insirate" pe un deal o expozitie intreaga de porti secuiesti...foarte, foarte frumoase, unele mai noi, altele foarte vechi...

Viorel Iraşcu spunea...

Da Roxana, multumesc, voi merge. Stiu si unde sunt, pe linga Harghita Bai!Vio.

Vaporeto pe Bega

Știați că pe Bega, în Timișoara, există un fel de autobuz... fluvial? Canalul a fost curățat, reamenajat, o adevărată oază de răcoare vara. ...