miercuri, 27 ianuarie 2010

Mânăstirea Moldoviţa- galben de UNESCO





drumul spre lumină

scena asediului Constantinopolului, unde cam lipseşte galbenul!

pridvorul deschis al mânăstirii

Mânăstirea Moldoviţa nu se află, așa cum ar crede unii, în localitatea Moldoviţa ci în Vatra Moldoviţei, pe un drum ce pleacă de la Câmplulung Modovenesc și merge prin Suceviţa spre Rădăuţi și Putna.

Mânăstirea este ctitorită de Petru Rareş între 1402 -1410 iar biserica Buna Vestire cu ,,vestitul,, galben de Moldoviţa este terminată în 1532-1537, aceasta din urmă intrând în patrimoniul mondial UNESCO.

Frescele exterioare dominate de nuanţa galbenă înfățişează diferite scene biblice dar și adaptări ale istoriei Moldovei sau Imperiului Otoman.

Are pridvor deschis la fel ca  Mânăstirea Humor, iar frescele interioare sunt de o mare forță expresivă păstrându-se foarte bine.


 Prin comparatie cu Suceviţa, o adevarată fortareaţă, Moldoviţa este o cetăţuie cu un zid de apărare ce nu impresionează cu turnuri de veghe mai mici.
 
Dar tocmai asta  îi oferă acel farmec aparte, de spațiu intim în care comunicarea /cuminecarea cu Dumnezeu capătă valenţe spirituale nemaiîntâlnite.

pentru cei interesaţi de o călătorie cu Huţulca sau de traseul ouălor încondeiate, marca Udrea+Flutur.

Un comentariu:

Chowder and Panini spunea...

Am fost si noi cu clasa in excursia de anul trecut,la incredibilul nostru banchet ^^ .E foarte frumos acolo.

Despre ancorarea în trecut și România Deșteaptă

Înainte, în alte timpuri, știam că nu știam. Nu aveam cum. Acum avem de unde ne informa, avem posibilitatea să știm, însă ne place în contin...