marți, 15 aprilie 2014

Exotism culinar în Slovacia

Dacă cumva vă vine în gând să faceți un drum în Europa Centrală sau poate vă vine pofta odată cu citirea acestui articol, vă recomand să vă luați bilete de avion Blue Air, și să poposiți la Bratislava, pentru a încerca bunătățile din bucătăria slovacă. Vă va aștepta un exotism culinar, generat de influențele cultural-gastronomice din numeroasele țări cu care se învecinează acest mic stat.

Gastronomia slovacă- Slovenska Kuria-  abundă în bunătăți de orice fel, vorba aceea, numai cu carne să fie.
Aerul oarecum exotic degajat de bucătăria central europeană, cu influență germană (catolică sau protestantă), este întregit peste tot de salate ca element compensatoriu și de nelipsita varză.
Știti deja că central europenii nu obișnuiesc să mănânce ciorbe, un ingredient ce aparține culturii ortodoxe, est europene( rusești mai exact, gândiți-vă la cuvântul ciorbă). Cu bilete de avion ieftine, se poate face un circuit al ciorbei, borșului sau supei, în toată Europa, dar asta este o recomandare de turism extrem, deja.

Puteți găsi în meniurile slovace supe de diferite feluri, recomandarea mea expresă este aceea de a încerca supa cu varză și cârnați, un fel de mâncărică de la noi, cu un sos ceva mai subțire, sau supa de usturoi cu un fel de crutonașe. Excelente și disponibile și dimineața și la prânz și mai ales seara(?!).
Ele trebuie însoțite- obligatoriu- de un păhărel de Borovicka Spisska, băutura sau tăria lor națională.

Felurile principale încercate de noi au avut în centru cărnurile. Un fel de celebrare a Crăciunului, pe care nu l-am petrecut în țară. Dincolo de cartofii de care sunteți plictisiți, am pus câteva fotografii sugestive cu tipuri de fripturi- mai ales cea de la Grill Pub-ul din imagine, situat în centrul stațiunii Tatranska Lomnica, și unde un ...rus era specialistul în fripturi- sau alcătuirile cu umpluturi de diferite tipuri de cârnați sau chiar  porțiile de cârnați și caltaboși în sos. Nu ratați cea mai bună bere, peste cea cehească sau nemțească, nu trebuie decât să cereți o ,,local beer, please".

Prețurile nu sunt mari, ci aș putea spune că sunt decente, de vreme ce o friptură cu omniprezenta sălățică- inclusă în preț, și asta  oriunde- nu depășea 7-8 euro!Și dacă mai pui că nici avionul până acolo nu poate fi scump,  pentru asta chiar vă dau o recomandare de zboruri ieftine cu e-Avion.ro, cazarea însă se duce la peste 60-70 euro pe noapte, pentru o cameră. Dar să revenim la gastronomie...

Cu burtica goală, încercați să vă aventurați în satele din jurul stațiunilor unde veți găsi micile afaceri de familie cu restaurant și minipensiune, așa cum am găsit noi în Velika Lomnica. Proprietarii vor face mâncare ca la ei acasă, în bucătărioara lor, astfel sentimentul  acela unic și gustul mâncării gătite de o gospodină nu se va pierde. El va căpăta dimensiunea gastronomică și spirituală de care aveți nevoie atunci când vă aflați în altă țară.

Niciun comentariu:

Vaporeto pe Bega

Știați că pe Bega, în Timișoara, există un fel de autobuz... fluvial? Canalul a fost curățat, reamenajat, o adevărată oază de răcoare vara. ...