luni, 14 aprilie 2014

La terasă- revelația decenței turistice

Coborâm în pas leneș străduțele care pleacă din breteaua de beton care se numește malul Dâmboviței, căutând un loc unde să ne relxăm și să mâncăm. Plecăm de la hotel pe care l-am găsit ușor cu ajutorul prietenilor noștri. Pentru noi, nu este importantă abundența-deși nu strică niciodată să ai de unde alege-, ci ambianța, servirea, decența chelnerilor, comoditatea scaunelor, aranjamentul mesei, oferta de băuturi, muzica decentă, spațiul de joacă pentru copii, etc.

Știu că suntem pretențioși pentru niște turiști români într-o capitală de țară semibalcanică, dar așa înțelegem ce mai trebuie făcut. Și se pare că unii reușesc să ne mulțumească și să ne împlinească așteptările,cum se întâmplă la multe restaurante în București. În cele din urmă găsim ceva. Ceva care ne va satisface pe deplin.

Sincer, vă spun, nicăieri în acest oraș n-am mâncat atât de mult cu atât de puțini bani. Sutele de terase colindate cu copii după noi în ultimi ani, nu ne-au oferit atâta satisfacție culinară cât această terăsucă, relativ izolată pe o străduță din zona centrului vechi. Fără pretenții de mare terasă cu fițe, fără fântâni arteziene sau soliști de mâna a treia, care-ți cântă la ureche o manea neaoșă, chiar dacă terasa are nume de capitală europeană.

Patronul, un tip tânăr, surprins de abordarea mea entuziastă, îmi mărturiseste cinstit și absolut natural că  ,,respectă rețetarul". Și atunci, lovit de dimensiunea comercială a vorbelor domnului patron, cuget adânc: Cine respectă nenorocitul acesta de rețetar în orașul ăsta blamat de toți? 
Răspuns: NIMENI!
Sau apoape nimeni!

Cu o exceptie: terăsuca de pe colț, dintr-o capitală cu iz semibalcanic.

Cu toate acestea mă duc vară de vară în marele oraș, pentru zilele și nopțile concertelor din București, pentru că se întâmplă, după cum am spus, şi lucruri bune. Condițiile de cazare se îmbunătățesc iar pretențiile turiștilor se dublează, și pe bună dreptate. Doar fac comparație cu Praga, Atena sau Viena. Apar  terase și restaurante conduse de oameni de bun simţ, familii cu copii ce învaţă sa preţuiască banul și distracția, există și ceva animație cultă pe străduțe și  multă, multă ...distracție.

Niciun comentariu:

Vaporeto pe Bega

Știați că pe Bega, în Timișoara, există un fel de autobuz... fluvial? Canalul a fost curățat, reamenajat, o adevărată oază de răcoare vara. ...