miercuri, 1 decembrie 2010

Vulcanii noroioşi de la Hăşag -dispăruţi, dar cu urme!



În câteva ghiduri prăfuite, vreo două cărţi despre frumuseţile geologice şi trei cursuri de facultate, se mentionează ca notă de subsol despre existenţa câtorva vulcani noroioşi la Hăşag. Zona este situată în perimetrul comunei Loamneş, în sudul Podişului Secaşelor (partea de sud- vest a Podişului Târnavelor), undeva la nord de Ocna Sibiului.



Emanaţiile de gaz, stratele de argilă şi apele freatice, compun decorul geologic propice pentru formarea acestora, la fel ca în zona Berca-Pâclele Mari de la Buzău, doar că aceştia sunt situaţi în Subcarpaţii Curburii.

Dar, odată ajunşi acolo, între dealurile Hăşagului, chiar înainte de intrarea în sat, întreb câţiva săteni despre vulcanii noroioşi, iar vestea că aceştia nu mai există, ne dezamăgeşte crunt. Hotărâm totuşi să mergem să investigăm zona.
Ne oprim la o mică stână si acolo, Nea Vasile începe să-mi arate câteva dealuri cu forma conică ce ies în evidenţă în peisaj şi îmi vorbeşte şi despre un Lac al Dracului situat între dealuri, aparut nu se ştie cum, în urmă cu ceva ani.



Pe drum, aflu că aceste dealuri crăpate şi fără arbori pe ei, doar cu iarbă adaptată la solul argilo-sărăturos, nu existau acum 20 de ani!
Zona este frământată de alunecări de teren, pământul fuge, valurile de alunecări scot la iveală izvoare sau emanaţii de gaz, în culturile oamenilor apar mici mlaştini unde noroiul bolboroseşte molcom, mlaştini care în următorul an dispar.



Explicaţia este simplă, fisurile şi micile falii migrează datorită instabilităţii rocilor, astfel că emanaţiile de gaz şi apa freatică îşi schimbă în fiecare an locul.
Iar lacul apărut în ultimii ani este dovada că vulcanii au existat, şi că aici se întâmplă lucruri necurate cu pamântul, de vreme ce uneori apa lacului pare că fierbe, de la bulbucii ce ies din adâncuri.



În concluzie, vulcanii noroiosi de la Hăşag, despre care se spune că ar fi avut şi 50 de metri în diametru!, nu mai există, însă natura din aceste locuri poate oferi oricând surpize.
Cazanele lui Scaraoţchi, pot apărea în zonă, când te aştepţi mai puţin, iar satul să devină un obiectiv turistic cunoscut, mai ales ca Loamneşul este aşezat într-o regiune pitorească.

3 comentarii:

Traveling Hawk spunea...

Foarte interesanta postare, Viorel! Nu am auzit pana acum de aceasta zona vulcanica. Stiam de Buzau, Sf. Ana si Tibles dar despre asta nu. Ma bucur ca am aflat, multumesc!

ioana spunea...

Ma gandeam ca sunt ca cei de la Buzau, probabil in "tineretile" lor asa au fost.

Viorel Iraşcu spunea...

@Traveling-nu este o zona vulcanica propriu-zisa, ci o regiune de podis cu fenomene ,,noroioase,,
@Ioana- asa este, probabil in tinerete au aratat ca cei de la Berca.

Despre ancorarea în trecut și România Deșteaptă

Înainte, în alte timpuri, știam că nu știam. Nu aveam cum. Acum avem de unde ne informa, avem posibilitatea să știm, însă ne place în contin...