luni, 12 decembrie 2022

Exclava turistică austriacă Jungholz din Germania( Bavaria)

         

Localitatea Jungholz de doar 7 kmp  este de fapt, în termeni supertehnici, o penexclavă clasică, adică se află pe teritoriul Germaniei, comunică cu Austria peste muntele Sorgschrofen ( 1635 metri)  dar accesul în acest mic sat, cu mai puțin de 300 de locuitori, se face exclusiv din sau prin Germania. Din acest motiv, pentru Jungholz au fost emise două coduri poștale, unul austriac și unul german(!?).  Cod poștal austriac (6691), german (87491) .

 Bonus un filmuleț cu cele mai ciudate enclave și exclave din lume-AICI

            Sătucul, recunoscut pentru turismul  pentru sporturi de iarnă, din vest-nord vestul țării aparține districtului Reutte, din regiunea federală a Tyrolului austriac, este pe versantul nordic al Alpilor Bavariei. Interesant de știut este că până la intrarea Austriei în Uniunea Europeană, în 1995, acest micuț teritoriu beneficia de graniță deschisă, adică era în uniune, și de asemenea aici se putea plăti și cu marca germană și cu șilingul austriac.

            Și tot legat de poziția aceasta oarecum ciudată, aici se află un quadripoint, adică un loc special aflat la întretăierea limitelor administrative a patru entități administrative: Jungholz la nord, Pfronten din Germania la est, Schattwald din Austria la sud și Bad Hindelang din Germania la vest.

            Istoria este simplă, astfel, un nobil austriac a cumpărat în secolul al XIV lea terenul acesta, aflat la altitudinea de 1000 de metri, pentru a-și extinde suprafața domeniului său. În urma tratatului din 1844 localitatea a trecut sub jurisdicție austriacă chiar dacă era in exxtremitatea sudică a Bavariei.


Muntele Sorgschrofen ( 1635 metri) 

Niciun comentariu:

Noua Cortină de Fier

  Pentru cine n-a văzut filmulețul de pe canalul meu de youtube, iată rezumatul scris: - https://www.youtube.com/watch?v=EmDt65c9aB0 - Veche...