vineri, 2 decembrie 2022

Melk-ul și catedrala lui uriașă

 

Melk-ul este un orășel austriac poleit turistic de impozanta sa catedrală romano-catolică. Mai bine spus, de abația celebră care domină orasul de pe un pinten stâncos destul de abrupt, ceea ce accentuează maiestuozitatea sa.

Filmulețul de pe terasa exterioară-AICI

Cazarea în orășel este posibilă fără probleme, chiar dacă prețurile nu sunt dintre cele mai mici. Se poate face însă rezervare în avans la multe pensiuni chiar din centrul orașului, unde există și posibilitatea parcării automobillului. Cu cât faci mai devreme booking-ul, cu atât obții un preț mai bun 

Există vreo patru-cinci mici restaurante, din care vreo două se închid la ora 20, așa că trebuie să vă grăbiți. Noi am mâncat destul de bine pe străduța care duce la Rathaus( Primăria micuțului târg).

Explorarea orașului nu durează mai mult de o jumătatea de oră, tot ceea ce  îți atrage atenția este de fapt sus, pe deal... Ajunși la catedrală, coborâm pe niște scări elegate către poarta principală, unde se află un parc minunat cu o fântână arteziană unică și cu o terasă selectă. Este pentru cei care-și doresc experiența unui prînz scump în umbra paltinilor și stejarilor parcului.

Accesul în catedrală este unul ușor, cu bilete rezervate în online- noul și necesarul trend de secol 21- pentru a evita cozile și nervii inutili. Din păcate în somptuasele săli ale abației și în biblioteca impozantă cu zeci de mii de volume adunate în secole, nu se pot face fotografii .

Opulența catedralei ce aparține ordinului benedictilor te copleșește cu arhitectura sa barocă în timp ce biserica cu hramul Sf. Petru și Paul, tronează în centrul ansamblului mânăstiresc. 
Singura extravaganță foto/video pe care mi-am permis-o a fost să fac un filmuleț de pe terasa exterioară a abației, cea care dă spre un braț al Dunării, în care se varsă râul Melk. Priveliștile sunt minunate și surprind dealurile Austriei inferioare străbătute, jalonate, de Dunărea cea atât de dragă nouă. 




Niciun comentariu:

Prietenii din Povești: Desene de Colorat cu Personaje Îndrăgite

Puncte Cheie ale Articolului Desenele de colorat cu personaje din povești stimulează dezvoltarea motrică fină, creativitatea și concentrarea...