sâmbătă, 26 aprilie 2014

Mocănița bucovineană

În dulcea și frumoasa Bucovină, mai exact în zona Moldoviței exista o linie de cale ferată forestieră care urca pe valea râului cu același nume ca al mânăstirii și continua pe valea pârâului Râșca. Ea a fost construită în 1888 de un proprietar de gater de origine germană, pe numele sau Louis Ortieb, și are o lungime de 11 kilometri.

Timpul de parcurgere a traseului este de 90 de minute, asta pentru că locomotiva are nevoie de multe opriri, pentru că presiunea scade repede în cazane, iar pe vremuri nu existau unsori comerciale Mobil, sau alte categorii de uleiuri pentru motoare. Asta nu înseamnă că astăzi locomotivele merg mai încet sau nu funcționează la întrega capacitate.

Trenul este format de obicei din două vagoane de călători și un vagon restaurant, tractate de o bătrână locomotivă  cu abur, marca Krauss din 1917, cumpărată din Austria și (re)pusă în funcțiune în 2007,  fiind reparată cu multă răbdare, cu tehnici noi de ungere, cu lubrifianți îndustriali Mobil SHC, sau alte elemente mecanice. La nevoie se mai pot adauga încă două vagoane. Traseul  este dificil dar și spectaculos în acelasi timp, linia ferată și trenul fiind la vremea lor o realizare tehnică excepțională.

Din nefericire pentru turismul nostru mioritic, ea funcționează ocazional, din ce informații am eu, și nu permanent sau măcar pe timp îndelungat ca cea de pe Vaser din Maramureș, mult mai celebră. Așa că turiștii trebuie să sune și să închirieze sau să se intereseze dacă funcționează cu ocazia diferitelor evenimente sau sărbători. Puteți ajunge aici dacă vă rezervați un concediu în zona mănăstirilor, monumente UNESCO, la Humor, Sucevița sau la Câmpulung Moldovenesc. Drumurile sunt bune, nu ca altădată, doar trebuie să vă asigurați că ați folosit lubrifianți de autoturisme  de bună calitate și ați pus cel mai bun combustibil, la mașina voastră.
O asemenea ocazie a fost între 26 decembrie 2011 și 2 ianuarie 2012 când a transportat la o cursă și 150 de călători, la prețul de 20 de lei  pentru adulți și 10 lei pentru copii.

La vagonul restaurant se servește de obicei ceai, vin și țuică fiartă iar la capătul liniei călătorii servesc produse tradiționale bucovinene și aleg să urce prin pădure cu caii sau cu trăsurile. Trenul pleacă din spatele hotelului Oana din  comuna Vatra Modoviței.

Niciun comentariu:

Noua Cortină de Fier

  Pentru cine n-a văzut filmulețul de pe canalul meu de youtube, iată rezumatul scris: - https://www.youtube.com/watch?v=EmDt65c9aB0 - Veche...