miercuri, 12 martie 2014

Mănăstirea Benedictină Maica Unităţii(de clauzură)- Viișoara, Neamț




Un ghid al mănăstirilor catolice, pe care-l pregătesc de ceva vreme, mi-a provocat ,,întâlniri"  virtual-spirituale cu oameni deosebiți și cu locuri interesante.Unul din aceste locuri este Mănăstirea de clauzură Maica Unității, din satul Viișoara, jud. Neamț.

Fragment din Ghidul mănăstirilor catolice din România: 
Cartea poate fi cumparată în format ebook de pe google play:





Ordinul: Ordinul Benedictin
Hram: Maica Unităţii (în prima luni după Rusalii)
Locație: str. Raza Soarelui, nr. 22,  sat Viişoara, com. Alexandru cel Bun, 617513, jud. Neamţ
Tel/fax: 0233 261426
Mail: maicaunitatii@gmail.com
Nr. de surori: fluctuant
Superioară: Sr. M. Cristina Pirro
Icoane:  deasupra altarului, icoana Maicii Unităţii iar de o parte şi de alta a acestuia, icoanele cu Sfântul Benedict şi cu sora lui geamănă, Sfânta Scolastica, fondatorii Ordinului

În anul 1994, după o întâlnire şi o invitaţie a Excelenţei sale Mons. Petru Gherghel, episcop de Iaşi, Providenţa ne-a cerut să ne angajăm la fondarea acestei mănăstiri aici la Piatra Neamţ, oraş ales la recomandarea Excelenţei sale.
Cu multe sacrificii ale comunităţii noastre şi cu ajutorul multor binefăcători a fost construită mănăstirea pe care am dedicat-o Sfintei Fecioare Maria “Maica Unităţii”.
Mănăstirea Benedictină “Maica Unităţii” este situată în satul Viişoara din comuna Alexandru cel Bun, într-un cadru pitoresc şi frumos împădurit, la streaşina munţilor care împrejmuiesc municipiul Piatra-Neamţ. Piatra de temelie a fost binecuvântată de Sanctitatea Sa Papa Ioan Paul al II-lea de venerabilă memorie pe 25 martie 1998 la Roma, în prezenţa maicii Cristina şi a primelor călugăriţe românce şi a fost aşezată pe data de 6 august 2000 de PS Petru Gherghel pe locul unde se află astăzi altarul mănăstirii. Construcţia mănăstirii s-a finalizat în anul 2003 iar la începutul aceluiaşi an Guvernul român a conferit mănăstirii personalitate juridică şi astfel a luat fiinţă Fundaţia “Maica Unităţii”. Slujba de sfinţire a bisericii şi consacrarea altarului mănăstirii a avut loc la data de 7 octombrie 2007 cu participarea a 25 de preoţi şi a numeroase persoane consacrate.
La mănăstirea “Maica Unităţii” vieţuiesc surorile benedictine contemplative care respectă faimoasa Regulă benedictină potrivit căreia viaţa surorilor din mănăstire este ca într-o familie, unde abatele este părintele spiritual iar călugării sunt fraţii. Prin rugăciune şi muncă continuă, călugărul benedictin îl caută pe Dumnezeu şi răspândeşte pacea, respectând faimosul dicton “Roagă-te şi munceşte!”.

Despre ordin
                                   
Mănăstirea “Maica Unităţii” a fost fondată de Arhicenobiul “Sfântul Andrei Apostolul” din Arpino (Italia), unul dintre cele mai vechi din lume care trăieşte de secole idealul Sfântului Benedict de Nurcia “Ora et labora” (Roagă-te şi munceşte!). El s-a bucurat mereu de o continuitate de viaţă monastică în ciuda legilor de suprimare din anul 1800. 
Ordinul este fondat de călugărul Benedict de Nurcia în anul 529  la  Mănăstirea Montecassino din Italia. Reprezintă, din acest punct de vedere, cel mai vechi ordin călugăresc din lume. Mănăstirile au fost asociate în congregații, subordonate papei. Portul călugăresc benedictin este de culoare neagră. Prin construcții de biserici și mănăstiri, prin defrișări și agricultură, școli și  alte instituții, Benedictinii au fost adevărații educatori-pionieri ai Europei Evului Mediu. Ordinul feminin benedictin a fost întemeiat de sora geamană a lui Benedict, Scholastica.
Principiile de bază ale vieţii benedictinilor sunt: şederea stabilă în mănăstire; ascultarea de abate (considerat reprezentantul lui Cristos) împreună cu o conduită morală demnă; celebrarea împreună a Liturgiei Orelor şi munca manuală: óra et labóra (roagă-te şi munceşte!), considerat ca un mijloc puternic de a-l învinge pe diavol. Actualmente benedictinii sunt uniţi în 21 de congregaţii autonome care formează o confederaţie cu centrul la Roma. Fideli devizei lor ora et labora, benedictinii s-au remarcat întotdeauna şi se remarcă şi astăzi prin spiritualitatea lor profundă şi printr-o intensă activitate în domeniul social, cultural, teologic şi în cel misionar.

Comandă Ghidul Mănăstirilor Catolice , autor Viorel Irașcu- AICI

4 comentarii:

Tony spunea...

Am vizitat mai multe manastiri din judetul Neamt, dar pe asta se pare ca am ratat-o. O trec pe itinerar pentru vacanta de la vara :)

Florin Badulescu spunea...

Nu stiam ce inseamna "clauzura"...
Am cautat si am gasit asta:

Clauzură

"(Din lat. claúdere, a închide). Loc din mănăstire rezervat călugărilor, în care străini nu au acces şi din care călugării nu pot ieşi în mod liber. Din punct de vedere canonic, clauzura este ansamblul de reguli care interzic străinilor să intre în acest loc, iar călugărilor să iasă din el. Există trei feluri de clauzură: comună, ce trebuie observată de institutele călugăreşti şi care constă în a rezerva o parte din casă exclusiv pentru membrii comunităţii; monahală, ce trebuie observată în toate mănăstirile de monahi şi monahii (maici) de viaţă parţial contemplativă, în conformitate cu constituţiile proprii; papală, ce trebuie observată de monahiile (maicile) ce se dedică în întregime vieţii contemplative şi care este reglementată de norme date de Scaunul Apostolic."

Viorel Iraşcu spunea...

Tony- succes, poate si muncesti si te rogi acolo, ai fi astfel in spiritul ordinului...
Florin- aveam si eu definitia, am uitat sa o postez. Oricum, va multumesc.

raluca29 spunea...

Fiind de clauzura, as vrea sa stiu daca primesc oaspeti pentru reculegere sau doar la liturghie in biserica, pentru ca se vede acel grilaj, ceea ce indica o separare stricta de restul lumii. Unele site-uri spun ca poate fi vizitata, dar ma intreb cum? Cele de clauzura eu stiu c anici membrii familiei surorilor nu pot sa le vada decat despartit de grilajul acela.

Vaporeto pe Bega

Știați că pe Bega, în Timișoara, există un fel de autobuz... fluvial? Canalul a fost curățat, reamenajat, o adevărată oază de răcoare vara. ...