marți, 20 aprilie 2010

Câteva precizări despre vulcanul islandez Eyjafjallajökull



Mă supără situaţia acesta cu erupţia vulcanului, din mai multe motive care nu ţin de milioanele de pasageri care stau în aeroporturi ci de precizarile care ar trebui să vină de la specialisti, care culmea, nu mai sunt invitati, si mă refer aici la geologi sau vulcanologi. Plus că au apărut temeri că acesta erupţie face parte dintr-o ecuaţie planetară similara cu subiectul filmului 2012.

Precizări...tehnice

1.Vulcanul Eyjafjallajökull se află în sudul Islandei si are altitudinea de 1666(?) de metri, si este situat la est de capitala Reykjavik;

2.Insula Islanda este cea mai mare insulă vulcanică de pe Glob, fiind situată la capătul nordic al marelui rift atlantic( rift: crăpătura formată de curentii magmatici din manta între două plăci tectonice cu sensuri diferite), rift din care se mai ridica vulcani precum Jan Mayen, Teide din Tenerife/Canare, vulcanii din Azore, Capul Verde si Ascension;

3.Vulcanii islandezi, în număr de 100, din care 30 activi si foarte activi, nu sunt vulcani propriu-zisi, cu caracteristici de con înalt, coş sau crater, ci sunt eruptii longitudinale localizate pe mijlocul insulei pe o directie NE-SV, asta pentru că riftul trece prin mijlocul insulei.

4.Vulcanii de tip islandez se caracterizează prin curgeri de lave bazice în lungul unor crăpături ce pot atinge si 20 de kilometri. Cea mai cunoscută este linia Laky (gresit asociata cu un vulcan) pentru ca în lungul ei sunt 150 de miniconuri cu înăltime de maxim 150 de metri. Un alt vulcan cunoscut este Hekla, iar cea mai devastatoare eruptie de cenusă vulcanica din Islanda s-a produs pe insula Heimaey(in 1973, acoperind cu cenusa orasul Vestmannacjyar), la sud de Eyjafjallajökull, pe aceeasi linie de rift asociată si cu apariţia în anii '60 a insulei Surtsey.





Cenuşa vulcanică

1.Este un material foarte fin, rezultat din arderea particulelor de lavă sau din fărâmiţarea materialului cazut în crater.

2.Una dintre cele mai mari eruptii de cenuşă, numite de specialisti ,,val de praf vulcanic", a avut loc în 1982, în vulcanul El Chicon din Mexic, când cenusa si praful vulcanic au ajuns în stratosfera la 30 de kilometri înaltime, răspânditi de curetii Jet-stream( ce au viteze de sute de kilometri pe ora) în toata emisfera nordica, generând cel mai rece august din toate timpurile din America de Nord, ca si o cumplita iarna între 1982 si 1983.

3.Datorita eruptiei vulcanului Galunggung din Indonezia tot din 1982, unui Boeing 747 al British Airlines, care zbura la 12 000 de metri i s-au oprit motoarele timp de 16 minute, aterizând fortat la Jakarta. Alti vulcani ,,cenuşari" sunt Irazu din Costa Rica, Tambora din Indonezia, Fuego din Guatemala, Katmai din Alaska si Pinatubo din Filipine, cu o eruptie catastrofala în 1991, ce a acoperit luni întregi tot sudestul Asiei.

Concluzii

1.Incălzirea Terrei, ca în filmul 2012 nu este posibila, iar acest lucru ar trebui sa fie ,,anuntat,, de eruptia marilor vulcani din toata lumea.
2. Cutremurele recente au legatura doar partial cu eruptiile vulcanice, cum ar fi zonele din Chile sau din Indonezia, iar cel din China nu are legatura cu vulcanismul, la fel ca si în tara noastra.
3.Eruptii de cenusa vulcanica au mai avut loc si au avut urmari infinit mai catastrofale decât deranjul sutelor de pasageri europeni care si-au amintit pentru o saptamâna că sunt oameni si nu semizei tehnologici.

12 comentarii:

Nikol spunea...

Bine de stiut ! Interesante informatii!

Unknown spunea...

Multumesc pentru postul informativ si calmant.
Ma intreb daca cu toata inaintarea tehnologica, omenirea va ajunge odata sa dreseze natura.

Viorel Iraşcu spunea...

&Nikol-multumesc!
@Domnul Ilan- raspunsul cred ca il stiti si dvs. Natura ne va arata intotdeauna care ne este lungul nasului. Problema este ca nu prea invatam nimic din asta.Cu respect.

Ruxandra spunea...

Domn' diriginte vreau sa va intreb cum se pune caseta cu vizitatorii din Romania si alte tari?Si la ce ora trebuie sa fim noi( cei de la sceneta) la stand?

Viorel Iraşcu spunea...

Dai click pe Flag Counter( din caseta mea)si vezi ca sus scrie Get Yours.Acolo configurezi caseta ta.Maine la ora 9!

DUTA spunea...

Cam au ghinion islandezii: intai faliment economic si acum eruptia vulcanului.
Multumesc pentru detailatele informatii.

Bubbles.Anayd :X spunea...

domn` profesor,maine la 11 e intalnirea aia in amfiteatru ? si trebuie sa venim,eu cu Lorena,imbracate in uniforma ? :)

maria spunea...

Salutare. Este adevarat ca promovarea in turism este cel mai important lucru. Noi am incercat toate metodele cunoscute de noi, de la nunturi gratuite,platite,link partener, ghiduri de promovare interne si internationale. Este o munca enorma dar sin timp da rezultate. In cautarile noastre pentru promovare am descoperit un ghid de promovare a unitatilor din Romania relativ nou si care ofera in total 9 luni de promovare gratuita este www.rezerva-cazare.ro. Cred ca sunt intradevar niste persoane care se gandesc la promovarea turismului Romanesc si nu numai la castiguri. Il recomandandam tuturor celor care au unitati de cazare in principal dar si restaurante si agentii de turism
Hostel Agatha Christie Prahova

Viorel Iraşcu spunea...

@Anaid:s-a aminat pentru vineri la ora 10. Va astept!
@Maria: multumesc pentru precizari.

mitrut dan spunea...

pentru amatorii de fenomene atmosferice fotografiate, acest nor a putut fi remarcat fotografic la apus. in romania, am pandit apusurile, dar nu am avut decat nori.

mai jos un link de pe atoptics, un site de referinta in fotografia fenomenelor atmosferice.

http://www.atoptics.co.uk/opod.htm

dan

Viorel Iraşcu spunea...

Multumesc Dane, pentru comentarii si pentru siteurile recomandate.Cu respect.

Anonim spunea...

found your site on del.icio.us today and really liked it.. i bookmarked it and will be back to check it out some more later

Vaporeto pe Bega

Știați că pe Bega, în Timișoara, există un fel de autobuz... fluvial? Canalul a fost curățat, reamenajat, o adevărată oază de răcoare vara. ...