duminică, 15 iunie 2014

Un posibil traseu bike și moto pe valea Lotrului

Când am străbătut zona văii Lotrului, în amonte de Voineasa, am avut parte, cel puțin până în zona Cataractelor, de un peisaj sălbatic, iar gândul meu a fost să revin, dacă s-ar mai putea, îmbrăcat în echipament moto și cu motorul din dotare, sau măcar cu o bicicletă adaptată pentru offroad. Dacă nu pot face acest lucru lucru, măcar să recomand la alții zona aceasta superbă din inima grupei Parâng. 
Să vă spun ce am simțit atunci și ce am văzut, poate dau idei...

După ce scapă de strânsoarea chingilor șisturilor cristaline și gnaiselor, de  pe coclaurii cei înalți ai Parângului, și după ce umple largul bazin al lacului de acumulare Vidra, Lotrul trece mândru peste cărările neumblate, și prin pădurile virgine care se  opresc în buza Voinesei. Lasă pe stânga abrupturile Pietrei Albe și ale Ștefleștiului adunându-le izvoarele, iar pe dreapta culmile de pegmatite ale  Munților Latoriței.

Pe traseul acesta sălbatic apare, ca de niciunde, lacul de acumulare Balindru, în fapt un alt contributor hidroenergetic  la sistemul de acumulări și hidrocentrale din bazinul Lotrului( nu mai puțin de 9 baraje și lacuri asociate). Micuț și înghesuit printre versanții, încă împăduriți, lăcușorul acesta este o apariție insolită, la capătul traseului de 14 kilometri care pleacă de la Voineasa și se termină aici. Lacul este situat la altitudinea de 1030 de metri si are un volum de aproape 0,7 milioane de metri cubi. Drumul poate fi făcut cu mașina în jumătate de oră sau echipat cu casca de motor, pe un KTM sau BMW Husqvarna, fără pretenții, dar pierdeți plăcerea de a vă plimba prin pădurile de fag și de amestec cu molid și de a simți aerul tare, ozonat cu miros de mușchi și hribi.

Cataractele se află cu puțin înainte de lacul de acumulare, și oferă o priveliște tulburătoare și un vuiet grozav, în special atunci când ploile umflă apele râului.  Poți privi, alături de prietenii tăi, de motoarele voastre și de căștile moto,de pe viaductul înalt care unește versanții prăpăstioși, stâncile albe de biotit și muscovit acoperă apa, așa că nu-ți rămâne decât să-ți imaginezi lupta dintre micașisturile dure și calcarele ce răsar din loc în loc și apa cea grabnic vărsătoare de șuvoaie sau dacă vreți de puhoaie.

Din fosta exploatare de mică  situată la intrarea în cataracte, se poate ajunge pe firul apei pătrunzând prin pădure și escaladând grohotișurile de la baza pereților. Aici, câteva porțiuni de apă mai liniștită au așternut în malul stâng bucățele lucioase- argintii de mică. În liniștea spartă de foșnetul ritmic al apei, te crezi un veritabil căutător de... argint.

Un comentariu:

florea mircea ion spunea...

Buna ziua.Foarte fain ati povestit si a-ti prezentat locurile .Macar virtual aflam de meleagurile frumoase din tara noastra,daca nu avem timp sa le cautam si noi.

Despre ancorarea în trecut și România Deșteaptă

Înainte, în alte timpuri, știam că nu știam. Nu aveam cum. Acum avem de unde ne informa, avem posibilitatea să știm, însă ne place în contin...