marți, 10 iunie 2014

Unde să mergeți vara asta. 6 locații interesante


Începeți concediul, vara, vacanța cu câteva recomandări de pe blogul meu, oferite și în ceilalți ani, oferte pentru România, pentru amatorii de drumeții cu mașina sau pentru cei mai grăbiți, cu bilete de avion ieftine, către unul dintre orașele mari situate în apropierea acestor obiective.

Biserica Şuncă şi Slănină din Dârjiu, judeţul Harghita, intrată în patrimonial mondial UNESCO, pentru spiritul comunitar unic, legat de depozitarea în turnul de nord(chiar şi în ziua de azi) a produselor de şuncă afumată și a cerealelor toate aflate în spații speciale sub zidurile fortificaţiei.Căutați comuna pe drumul dintre Odorheiu Secuiesc și Sighișoara.

Detunatele din Munţii Metaliferi, formate din mii de ,,tuburi de orgă’’ ce se înalţă spre cer, până la peste 1200 de metri, în fapt coloane de bazalt de formă paralelipipedică, ce cad cu zgomot de tunet şi se sparg la baza muntelui. Localitatea din care se ajunge este Bucium( lângă Roșia Montană), iar aici se pot vedea două Detunate: Goală (fără vegetaţie) şi … Flocoasă(cu vegetaţie).

Biserica romano-catolică, monument UNESCO din Ghelinţa, judetul Covasna, în picioare din secolul al XIII –lea, cu picturi şi icoane pe un tavan casetat, uitată de România si adusă în faţă de patrimoniul mondial, care o aşează lângă celebra Coloană a lui Brâncuşi, începând cu 1993.Nu-ți trebuie bilete de avion ca să o cauți  pe drumul Târgu Secuiesc- Covasna, stânga, 3 kilometri

Cascada Săritoarea Bohodeiului de lângă comuna Pietroasa, judeţul Bihor, din Munţii Bihor, a treia din ţară după căderea de apă, are nu mai puţin de 80 de metri înălţime, complet sălbatică şi anonimă printre frumuseţile Apusenilor, care vă oferă o incursiune în pădurile virgine ale masivului Bihor- Vlădeasa.Întrebați de valea Aleului, când ajungeți în Pietroasa.

Mânăstirea Uspenia, din satul Slava Rusă, comuna Slava Cercheză, judeţul Tulcea, situată lângă cea mai mare cetate romană din ţară-Libida-, singura mânăstire de călugări, de rit vechi din lume! iar în același sat singura mănăstire de maici din lume, numită Vovidenia.O variantă interesantă și unică de biserici de rit vechi, cu atât mai mult cu cât se poate vedea chiar și dacă luați bilete tarom, spre Constanța sau Tulcea, ori veniți cu mașina.

Povestea tristă a lacului Bezid de lângă Sângeorgiu de Pădure, în judeţul Mureş, care a înghiţit satul cu același nume, în urma deciziei autorităţilor comuniste. Ca o palmă peste timp, turla bisericii catolice din zonă răsare stingheră dintre apele ,,lacului cu case". O amintire dureroasă , dar spectaculoasă a unei perioade negre din istoria României.

Niciun comentariu:

Vaporeto pe Bega

Știați că pe Bega, în Timișoara, există un fel de autobuz... fluvial? Canalul a fost curățat, reamenajat, o adevărată oază de răcoare vara. ...